HOME DOWNLOADS KDO SMO ANALOGNA ATV DIGITALNA ATV DVB REPETITORJI ATV CONTEST ATV LINKS FOTOGALERIJA VIDEO YOUTUBE
Od analogne k digitalni ATV
HOME DOWNLOADS KDO SMO ANALOGNA ATV DIGITALNA ATV DVB REPETITORJI ATV CONTEST ATV LINKS FOTOGALERIJA VIDEO YOUTUBE
ATV...dall’analogico al digitale
Down converter MMDS 13cm Prvi poskusi z DVB-T
Na internetu sem našel dva downconverterja za MMDS, ki sta bila naprodaj na znani prodajni spletni strani.  Prvi je bil predviden za montažo na mrežasto anteno. Drugi konverter pa je bil montiran v škatlico na zadnji  strani antene z obročki. Da bi lahko opravil teste na obeh konverterjih, sem nanju montiral konektorje za  atenuator, ki je vstavljen med modulator in vhod v converter. Zaradi lažje predelave sem odstranil tudi dele  za pritrditev konverterja na drog. 
Konektor montiran namesto dipola
Notranjost konverterja na strani vhodnega sita
Kabel s SMA konektorjem za zunanji lokalni oscilator
Frekvenca lokalnega oscilatorja je določena s kvarcem,  kar je primerno za uporabo pri DVB-T. Pri obeh modelih  sem na spektralnem analizatorju opazil , da so na  medfrekvenci prisotni harmoniki. Oba konverterja imata na  vhodu široko pasovno sito, nimata pa pasovnega sita za  lokalni oscilator. Po mojem mnenju je bil nivo signala  lokalnega oscilatorje previsok in tudi previsoko šumno  število. Vseeno sem poskusil oddajati na 13 cm s Hides  modulatorjem, ki mi ga je posodil Rudi S58RU. Rezultat je  bil slab. Nivo signala na instrumentu Prime Digital je bil 70  dbuV, MER pa le 16 db, kar je malo za tako velik signal. Tu sem se odločil odstraniti lokalni oscilator in uporabiti  zunanji malošumni oscilator s frekvenco 1,8 GHz, ki je  nižja od originalne, ki je bila 2278 MHz. Nižja frekvenca  lokalnega oscilatorja daje tudi primernejšo medfrekvenco  za sprejem na komercialnih sprejemnikih. Na izhod  lokalnega oscilatorja sem dodal še filter za 1,8 GHz, ki  sem ga z oklopnim kablom povezal z mešalcem. Tokrat je bil rezultat z istimi instrumenti bistveno boljši :  signal 58 dbuV in MER 32,5 db. Na spektralnem  analizatorju od 100 MHz do 3 GHz nisem opazil nobenih  harmonikov, le čisti nosilec. Poskusil sem tudi  odstraniti  sito za 1800 MHz, pa ni bilo opaziti bistveno slabših  rezultatov.  Te poskuse sem napravil na obeh konverterjih z enakim  uspehom. 
Notranjost konverterja
Predelava za povezavo z zunanjim LO
Konverter na strani s PLL
Downconverter MMDS 13 cm z anteno z obročki
Zadnjih nekaj mesecev sem namenil razvijanju DVB-T up konverterjev za 23 cm, sedaj pa sem  se odločil pripraviti enega za 13 cm. Začel sem z  nizkošumnim lokalnim oscilatorjem s  frekvenco 1800 MHz. Ta signal pripeljem skozi ozko sito za 1800 MHz v pasivni mešalec. Določil  sem, da bo frekvenca modulatorja od 550 MHz do 650 MHz. Po mešanju s frekvenco lokalnega  oscilatorja bo izhodna frekvenca od 2330 MHz do 2425 Mhz. Mešalcu sledi pasovno sito s širino  95 MHz. Sledi nizkošumni ojačevalec za pobudo izhodne stopnje.  Izhodna močnostna stopnja je predelana telefonska , ki sem jo kupil pred kakšnim letom na  sejmu elektronike. Odločil sem se, da jo bom napajal s 24 V s pomočjo DC-DC konverterja 12V-  24V za 8 amperov. V linearnem režimu sem dosegel 7,5W s porabo 5,5A .MER sem meril z  merilcem polja firme Rover z dvema različnima down konverterjema in v obeh primerih je znašal  32db in nivo signala 60 dbuV.  Poskusi se nadaljujejo. 73 vsem  Mauro IV3WSJ 
Up konverter 13cm DVB-T  7,5W
Nekaj slik upkonverterja